De boeken

De Witte Dame
Muizen in de buizen
Eindhoven, 1952

Het is al vroeg druk bij de Philipsfabriek in het centrum. De vader van Niels en Sara kan er nauwelijks door met zijn bus vol schilderspullen. Hij is een van de schilders die de grote grijze fabriek helemaal wit gaat verven. Eigenlijk moeten ze bij hun vader blijven, maar Niels en Sara glippen stiekem de fabriek binnen. Ze kijken hun ogen uit. Dan hoort Sara een vreemd geluid in de buizen aan het plafond. Het leidt hen naar mevrouw De Wit en meneer De Bruin. En dat is maar goed ook, want die twee kunnen wel wat hulp gebruiken…


Muizen in de Buizen is een ode aan alle oud-Philipsmedewerkers, geschreven door Hessel Rippe. Hij liet zich inspireren door verhalen over het werken bij Philips in de tijd van de wederopbouw. Eva Oyevaar maakte de illustraties. Zij studeerde aan de Designacademy in de Witte Dame en is daardoor heel bekend met het gebouw.
Te koop bij o.a. Boekenberg, Van Piere en op BOL.

Van Abbemuseum
Het geheime schilderij
Eindhoven, 1936

De zalen van het nieuwe Van Abbemuseum zijn nog helemaal leeg, de muren strak en wit en de vloer is spiegelglad. Dat is voor Kees geen probleem. Hij zoeft met zijn beste vriendin Anna op zijn sokken door het museum. Kees mag er wonen, omdat zijn vader de conciërge is.

Maar dan gebeurt er tijdens het ronddwalen een groot ongeluk, met onherstelbare schade. Kees en Anna kunnen het aan niemand vertellen, want dan mag de vader van Kees vast geen conciërge meer zijn. Ze beginnen een race tegen de klok. Lukt het hen om vóór de opening een oplossing te vinden?
Anja Frieling
Anja Frieling is tweevoudig winnaar van de Eindhovense prijs voor schrijftalent. Ook is ze oud-medewerker van het Van Abbemuseum en wist al veel van het gebouw. De illustraties zijn gemaakt door kunstenares Trijnie Nanninga, zij liet zich inspireren door de originele collectie van het museum.
Te koop bij o.a. de Boekenberg, Van Piere en op BOL.

Klokgebouw
Twee over half één

Eindhoven, 1942

Het is oorlog en niks is meer zoals het was in Nards leven. Alleen hij en zijn vader wonen nog in het huis dat uitkijkt op de fabriek met de klok. Nard gaat, zonder dat zijn vader het weet, in die fabriek werken. Hij wil geld verdienen voor een treinkaartje om zijn moeder te bezoeken.
Ondertussen krijgt Engelse gevechtspiloot John een belangrijke opdracht. Hij moet de radiofabrieken van Philips in Eindhoven bombarderen en het de Duitse bezetters moeilijk maken.

Nard en John zullen elkaar nooit ontmoeten, maar op 6 december 1942 raken hun levens op een bijzondere manier met elkaar verbonden.

Auteur Suzanne WoudaAuteur Suzanne Wouda schreef een bijzonder verhaal over het Klokgebouw tegen de achtergrond van het Sinterklaasbombardement. Het genre historische fictie is haar niet vreemd. Haar boek Roeien naar de Volewijck (2016) is deel van de serie historische romans van uitgeverij Ambo | Anthos. In deze serie horen ook de boeken van Simone van der Vlugt, Femke Roobol en Tanya Commandeur. Haar kinderboek Sabel (2017) gaat over een jongetje in Kamp Vught tijdens de tweede wereldoorlog. Voor dit boek won Suzanne een Zilveren Griffel.

Het boek is geïllustreerd door Rik Stabel. Een echte Eindhovenaar die zich specialiseert in kleurrijke prents van de gebouwen van Eindhoven.
Te koop bij o.a. de Boekenberg, Van Piere en op BOL.

Het Parktheater
Sabotage in de schouwburg

Eindhoven, begin jaren 70

In de schouwburg gebeurt het ene vreemde ongeluk na het andere. De artiesten kunnen bijna niet meer repeteren zonder gevaar. Toneelmeester Kees en directeur Ben balen van de ongelukken en willen niet dat het publiek ervan weet.

De buurtkinderen Leo, Vonne en Dirk rennen en springen elke dag over de betonnen bloembakken voor de schouwburg. Leo wil dolgraag naar een voorstelling in het theater, maar helaas zijn alleen volwassenen welkom. Alles verandert als de vrienden verstrikt raken in de mysterieuze gebeurtenissen. Zal het ze lukken de saboteur te stoppen?

Linda_Amendt

Linda Amendt schreef een spannend verhaal dat zich afspeelt in het Parktheater. Beginjaren 70 flopte een grote musical en om de plek op te vullen werd het Kerst Wintercircus uitgevonden. De kinderen uit het verhaal spelen een belangrijke rol in de ontwikkeling. Linda werd genomineerd voor de Eindhovense schrijfprijs met haar verhaal over de struikelstenen in Eindhoven. Eerder schreef ze o.a. het historische kinderboek Weg uit kamp Vught.

Bert Bogaerts illustreerde het verhaal. Door zijn achtergrond in animaties en liefde voor stripboeken, is zijn werk luchtig, modern en vol leuke details.
Te koop bij o.a. de Boekenberg, Van Piere en op BOL.


Technische Universiteit Eindhoven (TU/e)
Kracht2

Eindhoven, begin jaren 60

Neeltje is elf jaar en vastbesloten om later uitvinder te worden. Wanneer ze op het terrein komt waar de Technische Hogeschool wordt gebouwd, weet ze het meteen: hier moet ze zijn.

Maar haar vader ligt dwars. Hij vindt dat Neeltje gewoon, zoals de meeste meisjes, naar de huishoudschool moet.

Neeltje heeft het hart van een wetenschapper en geeft niet op. Ze begint een eigen experiment dat haar vader moet overtuigen van haar denkkracht. Maar het lukt haar niet alleen. Dan krijgt ze hulp uit onverwachte hoek…

Bianca MastenbroekHet verhaal over de TU/e is geschreven door auteur Ir. Bianca Mastenbroek. Met haar werk in het genre fantasy en historische fictie heeft ze een eigen fanbase opgebouwd. Ze is een alumnus van de TU/e en kent het terrein en de gebouwen goed. Haar laatste roman Hendrik (2017) is opgepikt door een Amerikaanse literair agent.

Het boek over de TU/e is geïllustreerd door Kerstin Zabransky. Vier van haar kleurrijke prentenboeken zijn uitgegeven door Clavis en vertaald naar o.a. het Chinees en Italiaans. Daarnaast is Kerstin illustrator voor Eindhovens Dagblad en Flow Magazine.
Te koop bij o.a. de Boekenberg, Van Piere en op BOL.